20/03/2019 De razvan 0

Uleiul de peste in timpul sarcinii – O idee buna sau rea?

Exista o multime de dovezi care arata ca uleiul de peste, in special grasimile sanatoase omega 3 pe care le contine, este extrem de benefic pentru sanatate. Dar atunci cand esti insarcinata? Ar trebui sa consumi ulei de peste in timpul sarcinii?

Sunt cateva intrebari aici. In primul rand, omega 3 este un supliment sigur de luat in perioada sarcinii? Absolut! Nu s-a descoperit niciun risc legat de administrarea capsulelor de ulei de peste nici pentru mama si nici pentru fatul ei.

In al doilea rand, care sunt beneficiile grasimilor omega 3 in timpul sarcinii? Ei bine, trebuie sa stii ca exista beneficii atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Studiile au aratat o gama larga de avantaje pe care le au adultii sanatosi (si nesanatosi) cand iau suplimente de grasimi omega 3. Aceleasi beneficii se observa si in cazul femeilor insarcinate.

Totodata, studiile au aratat o gama larga de beneficii ale grasimilor omega 3 pentru bebelus atunci cand este in burtica si dupa ce se naste. In Romania, peste 70% dintre adulti au deficit de omega 3, in special DHA, cea mai importanta grasime omega 3 gasita in peste.

Creierul este format in foarte mare parte din grasimi, iar cea mai frecventa grasime din creier este tocmai DHA. Prin urmare, aceasta este esentiala pentru dezvoltarea corespunzatoare a creierului. Creierul fetal se dezvolta cel mai mult in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina si tot atunci are cea mai mare nevoie de acizi grasi esentiali. Daca exista o deficienta, este posibil sa apara probleme in dezvoltarea creierului atat cand bebelusul este in uter cat si mai tarziu in viata.

Principalele beneficii ale suplimentelor omega 3 pentru bebelus sunt urmatoarele:

  • Imbunatatesc functia creierului;
  • Cresc capacitatea de concentrare in copilarie;
  • Imbunatatesc coordonarea mainilor si ochilor;
  • Stimuleaza acuitatea vizuala;
  • Maresc capacitatea de concentrare;
  • Au un efect benefic sau preventiv pentru ADHD (tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie);
  • Ajuta bebelusii sa doarma mai bine.

Mai mult decat atat, studiile au aratat ca nivelul scazut de DHA in timpul sarcinii poate duce la un risc mai mare de nastere prematura sau de nevoie de operatie de cezariana.

Pentru mama, beneficiile consumului de ulei de peste in timpul sarcinii sunt urmatoarele:

  • Risc mai mic de depresie postnatala;
  • Reduce riscul de cancer mamar;
  • Risc mai mic de a dezvolta preeclampsie.