12/05/2017 De Anca M 0

Vergeturile din timpul sarcinii. Cum le prevenim? Le mai putem trata?

Cele mai multe dintre viitoarele mămici sunt îngrijorate cu privire la apariţia (în majoritatea cazurilor, inevitabilă) a vergeturilor pe perioada sarcinii.

Vergeturile sunt nişte cicatrici liniare apărute, în cazul femeilor gravide, mai ales la nivelul abdomenului şi al sânilor. Deşi acestea nu reprezintă o problemă medical serioasă, de cele mai multe ori aduc un prejudiciu estetic important. Se estimează că aproximativ 90% dintre femeile însărcinate au această problemă.

Aspectul vergeturii este unul specific, pielea este subţiată, iar suprafaţa zonei afectate pare încreţită. Atunci când se formează, vergeturile au o culoare roşie-violacee, pentru ca în timp să se deschidă la culoare, devenind alb-sidefii.

În mod obişnuit, vergeturile au dimensiuni de câţiva centimetri în lungime şi 1-10 mm lăţime.

Sursa foto Flickr

De ce apar vergeturile?

Deşi cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, apariţia vergeturilor se pare că este determinată de ruperea ţesutului conjunctiv ca urmare a întinderii excesive şi rapide a pielii. Acest lucru se întâmplă atunci când ţesutul conjunctiv este puţin şi de proastă calitate, un rol important în apariţia acestor leziuni avându-l şi bagajul genetic. Vergeturile încep să fie vizibile mai ales între lunile a patra şi a şasea de sarcină, ca urmare a întinderii continue şi progresive a pielii de pe abdomen şi sâni. Evoluţia naturală a vergeturilor este similară cu cea a rănilor care se vindecă.

Cum se tratează vergeturile?

Încă de la început trebuie spus că vergeturile nu pot fi tratate, însa, odată cu trecerea timpului, se poate observa o ameliorare estetică.

Cea mai radicală metodă de eliminare a acestor leziuni este intervenţia chirurgicală, ceea ce e greu de realizat în cazul vergeturilor abdominale, pentru că suprafaţa afectată este destul de mare. Această metodă este aplicabilă în cazul vergeturilor de mici dimensiuni şi limitate ca număr.

O altă metodă ar fi tratamentul cu laser, dar acesta este util doar în cazul vergeturilor abia apărute, când au încă acea culoare roşie-violacee. Laserul distruge ţesutul afectat. Pe acelaşi principiu funcţionează şi peelingul cu acid tricloracetic. Ultravioletele au rol cicatrizant, de aceea se folosesc pentru a grăbi evoluţia leziunii către forma alb-sidefie. Totuşi, aceste metode nu pot fi aplicate în timpul sarcinii, ci numai după naştere.

Mai există şi varianta tratamentelor locale ce au la bază retinoizii, substanţe care pot ameliora textura pielii şi culoarea prin remodelarea colagenului din derm şi stimularea sintezei de elastină. Tratamentul este de lungă durată (3-6 luni) şi are rezultate variabile de la o persoană la alta.

Cum pot fi prevenite vergeturile?

Într-o oarecare măsură, apariţia vergeturilor poate fi prevenită, dar, în cazul unei sarcinii multiple, acestea sunt aproape imposibil de evitat.

În primul rând, ai nevoie de o alimentaţie echilibrată şi bogată în vitamine şi minerale. În acelaşi timp, evită sa iei excesiv în greutate pe perioada sarcinii.

Foloseşte pe toată durata sarcinii şi o bună perioadă după naştere (până când revii la greutatea iniţială) creme hidratante ce conţin colagen, elastină, aloe, vitamine (A şi E, în principal) sau alantoină.