15/08/2019 De razvan 0

Vitaminele prenatale si importanta lor

Vitaminele prenatale se refera la varietatea de vitamine si minerale ce ajuta fatul din burtica gravidei sa obtina nutrientii care sunt esentiali pentru o dezvoltare sanatoasa. In timpul sarcinii, necesarul zilnic al unei femei trebuie sa aiba un aport mai mare de anumiti nutrienti, cum ar fi acid folic, calciu si fier, care sunt considerati a fi vitali pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a fatului, precum si pentru viata copilului de dupa nastere.

Pentru a ajuta la crearea unui mediu sanatos si nutritiv in care bebelusul sa se poata dezvolta, este importanta stabilirea unei diete echilibrate si a unei rutine de exercitii fizice inainte de a ramane insarcinata. Daca alegi sa-ti completezi regimul alimentar cu vitamine prenatale, asigura-te ca urmaresti zilnic cantitatile pe care le iei, consultandu-te in aceasta privinta cu medicul ginecolog.

Alege-ti vitaminele prenatale in mod inteligent!

Combinatiile de vitamine prenatale pot varia in functie de accentul nutritional. De pilda, unii producatori creeaza multivitamine care au o cantitate mai mare de fier decat de obicei, vizand femeile predispuse la anemie cu deficit de fier.

In timp ce anumite multivitamine prenatale sunt disponibile numai pe baza de prescriptie medicala, multe dintre ele pot fi cumparate la liber, din farmacii sau din magazinele drogstore. Retine ca este posibil sa pui in pericol sanatatea bebelusului (sau propria sanatate) luand cantitati necorespunzatoare de vitamine sintetice, asa ca asigura-te ca medicul tau este constient de toate suplimentele pe care le iei.

Vorbeste cu medicul!

Evita sa iei mai multe suplimente diferite, cu exceptia cazului in care acestea iti sunt recomandate de medic; in schimb, ia un complex de multivitamine care include o varietate de nutrienti necesari intr-o singura doza. Combinarea suplimentelor poate isca ingrijorari, deoarece risti sa supradozezi un anumit nutrient.

Daca dieta ta zilnica este compusa din alimente neprocesate, fructe, o varietate colorata de legume, cereale integrale, linte si multa apa, atunci probabil ca ai deja suficiente vitamine si minerale in organism.

Atata timp cat ai parte de o dieta bine echilibrata, nu trebuie sa te temi de supradozarea substantelor nutritive care se gasesc in mod natural in alimente (desi unele studii au aratat ca este posibil sa apara simptome de toxicitate dupa un consum mare de organe animale, precum ficatul). Cu toate acestea, suplimentele – vitaminele si mineralele sintetice – sunt o alta poveste. Contin doze mai mari in forma concentrata, care pot fi periculoase daca sunt luate in cantitati necorespunzatoare.

Vorbeste intotdeauna cu ginecologul sau cu endocrinologul in legatura cu vitaminele prenatale pe care le iei sau pe care intentionezi sa le iei. Sigur, vitaminele prenatale pot fi metode utile de a include substantele vitale in mesele zilnice si sunt esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului, precum si pentru sanatatea proprie, insa trebuie luate in mod inteligent.